Spletne prevare

Spletne prevare

Na našem portalu se močno trudimo za uporabniško varnost. Zahtevni algoritmi prepoznavajo sumljive uporabniške profile, avtomatizirana orodja odkrivajo fotografije in sporočila, ki bi lahko prišla od prevarantov, vse fotografije odobrijo uredniki, delavci v podpori pa dnevno pregledujejo sumljive profile. Poleg tega ves čas iščemo načine, kako dodatno povečati varnost ter iščemo orodja, ki bi nam bila pri tem v pomoč.

Vendar pa našemu trudu naproti stoji prava industrija spletnih prevar. Organizirani kriminal, ki deluje na svetovni ravni in vsako leto povzroči za več deset milijard evrov škode. Tudi v Sloveniji beležimo primere, ko so neprevidni in nesrečni posamezniki ostali brez deset tisočev evrov in zapravili svoje življenjske prihranke zaradi spletne prevare. Prevaranti so dobro organizirani, zelo pametni in hitro reagirajo na vse prepreke, ki jim jih mečemo na pot. Poleg tega jih je skoraj nemogoče kazensko preganjati, saj pogosto delujejo iz dežel tretjega sveta, kjer jim korupcija omogoča, da se izognejo roki pravice.

Spletni prevaranti za svoje delovanje najrajši izberejo platforme, kjer ljudje tvorijo pristne čustvene stike. V prvi vrsti so to družabna omrežja ter zmenkarske aplikacije. Tam s psihološkimi triki izkoriščajo ljudi, ki so osamljeni, naivni ali nevedni. Pozornost, ljubezen in možnost pomoči drugemu so pač močna čustvena stanja, ki jih nepridipravi kot kakšni vampirji izsesajo. Kljub temu, da na platformi ona-on.com vsakodnevno ustavimo na stotine takšnih poskusov, pa se jih nekaj neizbežno izmuzne.

Na ona-on.com trdno verjamemo, da je najboljša zaščita pred spletnimi prevarami izobraževanje naših uporabnikov. Zatorej smo pripravili spodnji seznam pogostih prevar in nasvetov, kako se izogniti tem prevaram. Če veš, kako prevare delujejo, te bodo težje dobili na limance in ti povzročili škodo.

Pogosti znaki spletnega prevaranta

Pozorno spremljaj te znake, ki kažejo, da je tvoj sogovornik mogoče spletni prevarant:
  1. Sogovornik se vate zatrapa že po nekaj izmenjanih sporočilih. Ljubezen in pozornost sta močna psihološka stimulusa, zaradi česar te bo spletni prevarant že po nekaj stavkih začel zasipati s komplimenti in pohvalami, deževali bodo srčki in izrazi ljubezni. Morda je sicer le posebej čustven uporabnik, vendar - previdno.
  2. Sogovorniku se mudi prestaviti drugam. Prevaranti se zavedajo, da na platformi ona-on.com nad uporabniško varnostjo bdimo strokovnjaki. Zatorej jo želijo čim prej podurhati od tod. Ne zaupaj ljudem, ki te želijo zvabiti na druge komunikacijske platforme, kot so WhatsApp, Kik ali podobno. A že nekdo, ki hoče takoj izmenjati telefonsko številko ali elektronsko pošto je lahko sumljiv.
  3. Ponudba je predobra, da bi bila resnična. Prevaranti prežijo na človeški obup, na naivnost in pohlep. Če ti nekdo ponudi 5000 evrov tedensko, da se z njimi le pogovarjaš, gre za prevaro.
  4. Stavki so čudni, skladnja pa nepravilna. Četudi vsi kršimo slovnična pravila, uporabljamo lokalni sleng ali pa okrajšave, lahko spletno prevaro odkriješ tudi preko tega. Večinoma namreč ti hudodelci ne živijo v Sloveniji, marveč drugod in za pisanje uporabljajo pripomočke, kakršen je Google Translate. Zatorej pozor! Če se v stavku mešajo spoli, če je sintaksa neobičajna ali pa če so uporabljene kakšne neobičajne metafore, te verjetno hočejo opehariti. Pri nas ne dežujejo mačke in psi, kot bi rekli Angleži, pri nas lije kot iz škafa.
  5. Zgodba hudodelca je pogosto tragična, saj prevaranti potrebujejo izgovor, da si prisvojijo tvoj denar. Če je to uboga zlorabljena ženska iz Ukrajine, brižen sin, ki materi ne more privoščiti nujnega zdravstvenega posega, vojak, izgubljen v daljni deželi ali pa uspešen poslovnež, ki mu pokvarjene oblasti ne dovolijo oditi od … nekod - vse to so znane zgodbe spletnih prevarantov. Ne nasedaj jim. 

Za več informacij o spletnih prevarah in kako se zaščititi pred njimi, si oglej spodnje povezave:





Vrste spletnih prevar

Spletni goljufi pogosto - dobesedno - sledijo scenariju. Njihov cilj je, da uporabnika čim hitreje spravijo na drugo komunikacijsko platformo - telefon, e-mail, WhatsApp, Kik in tako dalje. V trenutku, ko se uporabnik odzove na goljufovo ponudbo, ima slednji 70% možnost, da od uporabnika dobi denar. Goljufi so mojstri svoje obrti! Zato je pomembno, da  prepoznaš goljufije, s katerimi hudodelci poskušajo priti do denarja. 

Romantična prevara

Gre za zelo pogosto obliko spletne prevare. Prevarant bo poskusil čim prej pridobiti tvoje zaupanje. Izdajal se bo za poklic, ki zahteva dosti potovanj in je precej prestižen - denimo vojak, poslovnež, pilot ali zdravnik. ‘Dekleta’ (prevaranti so skoraj vedno moški, a se izdajajo tudi za punce) bodo pogosto ranjene duše iz vzhodne Evrope, Azije ali Afrike. Nepridiprav ti bo natvezil srce parajočo zgodbo o tem, kako ne more zapustiti dežele, kako potrebuje denar za operacijo ali kaj podobnega. Punce bodo trdile, da so žrtve nasilnih, objestnih moških, in da potrebujejo ljubečega partnerja, ki bo skrbel zanje. Romantični prevarant te bo zasul z nežnostmi in lepimi besedami, poudarjal, kako zaupanja vreden in pošten je in te hkrati poskusil odvesti na platformo, kjer on nadzira potek pogovora. Pogosto bo poudarjal tudi, da ne leta, ne razdalja ne igrajo vloge pri ljubezni.
  1. Ne zapletaj se v pogovor! Spomni se Occamovega rezila - komplicirane, neverjetne zgodbe so običajno manj verjetne, kot enostavne. 
  2. Nikoli, pod nobenim pogojem, ne deli svojih finančnih podatkov z nekom, ki ga poznaš le preko spleta.
  3. Nikomur ne nakazuj denarja, dokler se ne spoznata v živo. 
  4. Ne zapuščaj platforme, kjer sta se začela pogovarjati.
  5. Sumljivega uporabnika prijavi podpori.

Prevara tipa sponzor/sugardaddy

Še ena sila pogosta spletna prevara. Malopridnež trdi, da si mu (običajno gre za moškega, ki piše ženski, a ne vedno!) tako všeč, da ti bo za dopisovanje nakazal bajno vsoto - 5000 evrov na teden ali kaj podobnega. Vendar pa pričakuje, da se boš izkazala za resno in resnično, češ da je splet poln prevarantov. Zatorej prevarant od tebe zahteva plačilo majhne vsote, 20 - 100 evrov, na njihov račun. Zloraba računa na človeški pohlep in nečimrnost, vendar je tako očitna, da se ji je lahko izogniti. Deluje na principu mase - če od tisoč poslanih sporočil le ducat ljudi nasede, je to že lepa mesečna plača v nerazvitem svetu, kjer domuje večina spletnih prevarantov.
  1. Ne zapletaj se v pogovor!
  2. Če je ponudba predobra, da bi bila resnična, potem najbrž ni resnična.
  3. Nikoli ne pristani na kakršne koli finančne transakcije preko spleta.
  4. Neznani osebi ne posreduj svojih osebnih podatkov.
  5. Ne zapuščaj platforme, kjer se je začel pogovor.
  6. Sumljivega uporabnika prijavi podpori.

Prevara z investicijo

Ob nagli rasti kriptovalut so se pojavili prevarantje, ki izkoriščajo željo po hitrem zaslužku. Pogosto se izdajajo za finančne svetovalce ali insajderje v bankah, ki so izvedeli za novo investicijo, kateri bo cena vsak trenutek astronomsko poskočila. Potrebujejo pa začetne investitorje - torej tebe.

Najpogostejša prevara je s prodajo lažne kriptovalute. Prevarant pošlje povezavo z navodili, kako položiti denar. Ta se praviloma prenese direktno na malopridnežev račun. Žrtev bodo poskusili obrati, kolikor je mogoče, ko pa bo le-ta posumila, da gre za prevaro, bo goljuf - in denar - enostavno izginil. Druga inačica je daljša, saj bo prevarant poskusil pridobiti tvoje zaupanje tako, da ti bo nakazal ‘dobiček’ od majhne vsote, ki je bila sprva vložena. Goljuf bo potem zahteval vedno večje in večje zneske, da jih ‘obrne’, ti pa bodo seveda poniknili na njihov račun. Zadnja možnost je investicijska prevara, kjer prevarant na tvoj bančni račun položi denar, češ da lahko zadržiš odstotek, ostanek pa prenakažeš na goljufov račun. Ker gre za zlonamerno finančno transakcijo, bo banka od tebe terjala pokritje nastalega dolga, goljuf pa bo izginil. 
  1. Denar ne leži na ulici! Neznanec ti ga zato ne bo kar dal preko spleta!
  2. Nikoli ne deli svojih finančnih podatkov, tudi, če ti kdo želi denar nakazati!
  3. Nikoli ne odpri bančnega računa za koga drugega.
  4. Ne zaupaj finančnim nasvetom ljudi, ki jih še ne poznaš v živo.
  5. Sumljivega uporabnika prijavi podpori.

Prevara s plačilom pred srečanjem

Gre za zelo pogosto obliko spletne prevare, saj ne zahteva posebnih znanj ali organizacije. Goljuf je ponavadi oportunist, ne pa član hudodelske združbe. Trik je le v tem, da prevarant od tebe zahteva plačilo še pred srečanjem. Variant je mnogo - morda potrebuje darilni bon, da zamoti otroke z novo igrico, ali pa potrebuje gorivo, da se pripelje na zmenek. Nekateri bodo želeli denar v zameno za svoje gole fotografije. Na zmenku se, seveda, ne bodo nikoli pojavili.
  1. Nikoli ne pošiljaj denarja ali darilnih bonov preko spleta!
  2. Ne verjemi nikomur, ki želi spremeniti zmenek v kupčijo!
  3. Nikoli, pod nobenim pogojem ne deli svojih finančnih podatkov z osebo, ki je še ne poznaš v živo!
  4. Sumljivega uporabnika prijavi podpori.

Prevara z registracijo

Poredko bodo prevaranti poskušali s prevaro z registracijo. Natvezili bodo zgodbo o tem, kako so na zmenku doživeli slabo izkušnjo in želijo, da se ti najprej registriraš na varnostni aplikaciji, do katere pošljejo povezavo. Ta je seveda lažna, njihov namen pa je, da se dokopljejo do tvojih osebnih podatkov.
  1. Nikoli ne klikni povezave, ki ti jo je poslala oseba, ki je še ne poznaš dobro! 
  2. Previdno! Nekatere lažne povezave uporabljajo imena, ki zvenijo legitimno, pa niso! Velika razlika je med ona-on.com ali (izmišljenim, a potencialno nevarnim) ona-on.ru! 
  3. Ne registriraj se na aplikacije, brez da jih pred tem preveriš! 
  4. Če te sogovornik priganja, je to lahko znak prevaranta!
  5. Sumljivega uporabnika prijavi podpori.

Prevara z lažnimi povezavami

Včasih te bodo prevaranti poskušali zasuti z lažnimi ponudbami. Tekst je po navadi očitno lažnjiv in zelo prozoren, vendar je prevarantom dovolj, da nasedeta eden ali dva od tisočih. Običajno sporočilo ponuja kakšno ekskluzivno zabavo, ogled foto albuma ali kaj podobnega. Včasih bo poslano kar navodilo, kaj moraš poguglati. Rezultat klika na te povezave bo v najboljšem primeru nepotreben, zlonameren program na tvojem računalniku, v najslabšem pa kraja tvojih osebnih podatkov.
  1. Nikoli ne klikni povezave, ki ti jo je poslala oseba, ki jo komaj poznaš!
  2. Previdno! Nekatere lažne povezave uporabljajo imena, ki zvenijo legitimno, pa niso!
  3. Ne registriraj se na aplikacije, brez da jih pred tem preveriš! 
  4. Če te sogovornik priganja, je to lahko znak prevaranta!
  5. Sumljivega uporabnika prijavi podpori.

Izsiljevanje/Sextortion

Verjetno najbolj odurna praksa, ki jo uporabljajo posebej izprijeni zlikovci. Preko zmenkarskega servisa pridobijo zaupanje uporabnika in si z njimi začnejo izmenjavati intimne fotografije. Istočasno od uporabnika pridobijo osebne podatke. Predvsem jih zanima uporabnikova zaposlitev, družina, šola njihovih otrok in podobno. 

Ko imajo goljufi dovolj materiala, žrtvi zagrozijo, da bodo njihove zasebne fotografije delili z njihovimi najbližjimi ali sodelavci. Ta praksa lahko človeku uniči življenje, zato žrtev po navadi plača zahtevano ceno. Seveda pa ni nobene garancije, da se izsiljevanje ne bo kasneje spet ponovilo. Dodatna težava je v tem, da je takšne prevarante na spletnih platformah težko odkriti. Da bi pridobili uporabnikovo zaupanje, se morajo namreč obnašati kar se da podobno običajnemu uporabniku, z izjemo, da se jim mudi zamenjati komunikacijsko platformo. Ona-on.com ne dovoli izmenjave intimnih fotografij, vendar goljufu nič ne preprečuje, da zvabi žrtev v drugo okolje, denimo na njihov WhatsApp.
  1. Nikoli ne zaupaj ljudem, ki te želijo čim prej zvabiti v drugo okolje!
  2. Nikoli ne deli svojih intimnih fotografij z uporabniki, ki jih ne poznaš v živo!
  3. Če si žrtev takšne prevare, ne pristani na plačilo.
  4. NISI SAM, NISI SAMA! Ne boj se poiskati pomoči pri policiji.
  5. Sumljivega uporabnika prijavi tudi podpori.

Lažni profili

Nekateri uporabniki bodo na spletu uporabljali tudi lažen profil. Pogosto so to le zdolgočaseni ljudje, ki si nadanejo masko, da se pogovarjajo z drugimi. Lahko pa da se za to masko skriva tudi nepridiprav, ki se hoče polastiti tvojih podatkov, fotografij in podobnega. Zatorej na portalu ona-on.com tudi lažne profile obravnavamo skrajno resno.

Težava z lažnimi profili je v tem, da jih je težko ločiti od resničnega uporabnika. Kljub temu pa bo njihovo škodljivost omejila varna raba interneta. Če z lažnim uporabnikom ne deliš osebnih podatkov, fotografij ali kontakta, ti ne bo mogel škodovati. Če sumiš, da se za profilom skriva lažen uporabnik, ga tudi prijavi. Strokovnjaki s podpore bodo opravili pregled in v veliko pomoč jim bodo vsi detajli, ki jih lahko ponudiš. Več kot poveš o vajinih pogovorih, o obnašanju lažnjivca in o ostalih sumljivih okoliščinah, prej bo lažni profil odstranjen.

    • Related Articles

    • Vrste članarin in načini plačila članarine na ona-on.com

      Član lahko postaneš za različna časovna obdobja med 1 in 12 meseci ali pa neomejeno. Ne glede na to, katero članarino izbereš, plačati jo moraš vnaprej. Podatki o statusu članstva so vidni na vseh straneh ona-on.com. Načini plačila članarine na ...
    • Piškotki

      Ta dokument o piškotkih pojasnjuje, kako sistem SocDate uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vas prepozna, ko obiščete našo spletno stran na https://www.ona-on.com (»spletna stran«) . Pojasnjuje, kaj so te tehnologije in zakaj jih ...
    • Varnostna zagotovila

      Varovanje osebnih podatkov Obvezujemo se, da bodo kakršnikoli osebni podatki, pridobljeni preko spletne strani ona-on.com, v celoti ostali v lasti podjetja VenetiCOM d.d. (upravljalec spletnega portala ona-on.com) in bodo skrbno varovani v skladu z ...
    • Varovanje podatkov

      Varovanje osebnih podatkov Obvezujemo se, da bodo kakršnikoli osebni podatki, pridobljeni preko spletne strani ona-on.com, v celoti ostali v lasti podjetja VenetiCOM d.d. (upravljalec spletnega portala ona-on.com) in bodo skrbno varovani v skladu z ...
    • Praktični napotki

      Blokiraj! Če ti uporabnik ni simpatičen, ali pa se zaradi njihove pozornosti počutiš nelagodno, ga blokiraj. Tako ne bo mogel več govoriti s tabo. Postopek je preprost - na profilu uporabnika desno spodaj klikni na gumbek ‘Blokiraj’. Blokiran ...